Vietämme Hävikkiviikkoa 28.1.-1.2. Viikon tarkoituksena on muistuttaa meitä jokaista ruokahävikin vähentämisen alkavan pienistä arjen valinnoista. Kerää annoksesi nälkäsi mukaan myös tällä viikolla.

Biojätteen ruokkiminen onkin onneksi verrattaen vähäistä ravintoloissamme - kiitos siis sinulle vastuullisuudesta linjastossa!

Syksyllä järjestetyllä Hävikkiviikolla annoskohtainen hävikki oli keskimäärin 22,3 grammaa per annos. Tämä on oikein hyvä tulos ja mittausviikon aikana pudotusta vertailuviikkoon tuli 3 grammaa per annos.

Seuraamme tällä viikolla annoskohtaista hävikkiä ravintoloissa ja julkaisemme tuloksia Instagram Storiesissa (@semmarestaurants). Lopuksi koostamme keskiarvon koko viikon tuloksesta sekä vertaamme muutosta viime viikolla suoritettuun piilomittaukseen.

Suomalaisen ruokaketjun ruokahävikistä yhteensä puolet muodostuu ravintoloissa ja joukkoruokaloissa (20%) sekä kotitalouksissa (30%) (Luonnonvarakeskus 2016). Ravintoloiden ja kotitalouksien rooli on siis merkittävä ruokaketjussa, mutta juuri tämän johdosta meillä kaikilla on hyvät vaikutusmahdollisuudet ruokahävikin vähentämiseksi. Päivittäisillä valinnoilla on oikeasti merkitystä!

Kiinnitämme aktiivisesti huomiota ravintoloissa syntyneeseen hävikkiin, minkä lisäksi seuraamme tarkasti ravintolokohtaisesti asiakasmääriä. Datan pohjalta pystymme ennakoimaan annosmääriä ja siten tilaamaan sopivat määrät raaka-aineita sekä valmistamaan tarvittavat määrät annoksia. Suunnittelun ja seurannan säännöllinen toteuttaminen luo perustan hävikin vähentämiselle.